fallback

Цената на петрола падна под 79 долара за барел

През последните 12 месеца обаче цената на енергийната суровина се е вдигнала със 76 на сто

08:47 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола падна под 79 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, след като поредицата от данни в началото на седмицата продължи да чертае смесена картина за състоянието на щатската икономика.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,2% до 78,57 долара за барел в часовете на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. До края на вчерашната сесия цената на априлските петролни фючърси се понижи с 96 цента, или 1,2%, до 78,70 долара за барел.

Причина за това стана поскъпването на щатския долар срещу повечето основни валути, което увеличава цената на петрола, който се търгува в долари, след като тя се преизчисли в други валути.

През последните осем месеца цената на петрола се колебае в интервала от 70 до 80 долара за барел, след като търсенето на енергийната суровина остана слабо в развитите икономики, въпреки че много от тях успяха да излязат от рецесията, предаде AP.

В сравнение с март 2009 г. цената на петрола се е вдигнала със 76 на сто.

Икономическите данни от вчера показаха, че фабричният сектор в САЩ продължава да се възстановява, макар и с по-бавни темпове. Разходите на предприемачите в строителния сектор обаче се свиха за трети пореден месец през януари. Междувременно потребителите са увеличили своите разходи с по-бързо темпо, отколкото се увеличават личните им доходи.

На международната петролна борса в Лондон брентът с доставка през април поскъпва с 1 цент до 76,90 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Първата мартенска сесия донесе на фючърсите на петрола спад в цената от 70 цента до 76,89 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 08.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още