fallback

ЕС иска още уверения от Гърция

Оли Рен отиде в Атина и каза, че ЕС още не е уверен, че страната може да се справи с проблемите си

20:54 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оли Рен. Снимка: ЕК

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви в понеделник, че очаква от гръцкото правителство „да обяви нови мерки” за икономии, които да позволят на страната да убеди пазарите и европейските партньори в способността на Гърция да излезе от финансовата криза.

„Пазарите трябва да бъдат убедени, че Гърция е способна да постигне целта за намаляване на дефицита, ако Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) могат да одобрят план в тази посока и да се уверят, че програмата ще изпълни целите си.” Това е заявил Рен по време на пресконференция в Атина, предаде АФП.

„Когато видим точната програма за допълнителни мерки, които Гърция смята да обяви и приеме, тогава ще можем да я изучим и (...) да я одобрим.”

Правителството ще направи всичко, включително ще вземе нови мерки, за да сведе бюджетния дефицит до 4% от БВП за 2010, е казал, от своя страна, гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину.

По думите на Оли Рен предстои експерти от ЕК, ЕЦБ и МВФ да пристигнат скоро в страната, за да наблюдават прилагането на предвидените структурни реформи след първата проведена мисия през миналата седмица, фокусирана върху бюджета.

Гръцките медии съобщават, че тази седмица ще бъдат въведени нови стъпки за повишаване на приходите посредством вдигане на ДДС, акцизите върху алкохола, тютюна и горивата. Според информацията се предвиждат и нови намаления на заплатите в бюджетната сфера.

През уикенда Financial Times, Wall Street Journal и гръцкото издание Ta Nea съобщиха, че Германия и Франция водят разговори, които може да доведат до споразумение както с държавни, така и с частни банки да изкупят гръцки облигации, които предстои да бъдат емитирани, в замяна на държавни гаранции.

Облигациите ще бъдат на стойност между 20 млрд. и 30 млрд. евро, което е и необходимата сума за изплащане на задължения на страната с матуритет през тази пролет, според Wall Street Journal. За цялата година Гърция се нуждае от около 54 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още