fallback

Британският Prudential става най-големият застраховател в Азия

В сделка за $35,5 млрд. компанията купува азиатското подразделение на AIG

18:34 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската застрахователна група Prudential обяви в понеделник закупуването за 35,5 млрд. долара на AIA – азиатското подразделение на американската AIG.

Сделката ще позволи на компанията да се превърне в международен лидер на животозастрахователния пазар в Азия, регионът, в който секторът бележи най-голям растеж, съобщава АФП.

Американският застраховател, 80% от който бяха национализирани, след като щатските власти му отпуснаха 170 млрд. долара в разгара на финансовата криза, по този начин урежда въпроса с подразделението си AIA, което се подготвяше да листне през пролетта на борсата в Хонконг. Листването беше предвидено след отказ за продажба на компанията в началото на 2009 г. заради недостатъчна предложена сума.

25 млрд. долара от сегашната сделка ще бъдат платени в брой, а 10,5 млрд. долара – в акции, като AIG ще стане акционер с дял от 11% в новата компания.

Получената група ще има 30 млн. клиенти в Азия и ще най-голям играч на животозастрахователния пазар в Хонконг, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Тайланд и Филипините. Компанията ще е и най-големият чуждестранен животозастраховател в Китай и Индия.

Централата на новата компания ще е в Лондон, но в близко бъдеще се предвижда листване в Хонког.

Според годишните отчети на Prudential Азия генерира 44% от приходите от продажби на компанията към момента спрямо 31,5% за САЩ и 24,8% за Великобритания.

„Азия е двигателят за бъдещия растеж на групата”, казват от британския гигант.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още