fallback

Технологичният сектор поведе нагоре индексите в САЩ

Инвеститорите приветстваха новината за успешната продажба на активи на AIG за 35 млрд. долара

18:10 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първата мартенска сесия на щатските фондови борси започна с убедителни повишения за трите основни индекса, след като инвеститорите на Wall Street приветстваха новината за успешната продажба на активи за 35 млрд. долара от страна на щатската застрахователна компания AIG.

Технологичните компании застанаха начело на днешното рали, докато тези от финансовия сектор се наредиха сред губещите в началото на сесията.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,7% до 10 392,53 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 напредва с 0,7% до 1 112,66 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite добавя 1,2% до 2 265,43 пункта.

Новината, че планът на европейските държави за подкрепа на Гърция придобива все по-ясни очертания, също помогна за повишенията на котировките, заедно с данните, които показаха, че личните разходи на потребителите в САЩ се увеличават повече от очакваното през януари.

Те нарастват с 0,5% на месечна база, а в същото време личните доходи отчитат по-малък ръст от 0,1% спрямо декември. Това показва, че част от потреблението в САЩ в началото на тази година е било за сметка на спестяванията на американските домакинства, предаде CNN.

Пазарните анализатори очакваха както личните приходи, така и личните разходи, да се увеличат с 0,4% на месечна база.

Малко след това стана ясно, че фабричният сектор в САЩ продължава да расте за седми пореден месец през февруари, но с по-бавно темпо в сравнение с януари. Индексът на бизнес активността в този сектор се понижава от 58,4 до 56,5 пункта през февруари, но все пак остава в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи разрастване на сектора.

Поредицата от икономически данни днес завърши с тези за разходите в строителния сектор, които са се свили за трети пореден месец през януари. Разходите на строителните предприемачи в САЩ намаляват с 0,6% спрямо декември, когато отчетоха спад от 1,2% на месечна база.

Февруари се оказа волатилен месец за фондовите борси и капиталовите пазари по целия свят, но в крайна сметка донесе повишения на трите основни борсови индекса на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още