fallback

Сорос купува злато и спекулира, че това е следващият инвестиционен балон

От Goldman Sachs, Barclays Capital и HSBC прогнозират нов рекорд в цената на златото през следващите 12 месеца

16:31 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Известният инвеститор Джордж Сорос е увеличил повече от два пъти своите залози върху златото в края на 2009 г., като малко след това предупреди, че поскъпването на златото вероятно ще се превърне в следващия инвестиционен балон, предаде Bloomberg.

Финансовите анализатори на банките Goldman Sachs, Barclays Capital и HSBC Holdings на свой ред предвиждат, че цената на златото ще достигне нови рекордно високи нива, преди балонът да се пукне.

Инвестиционният фонд на 79-годишния милиардер Soros Fund Management, който управлява активи за 25 млрд. долара, е увеличил със 152% инвестициите си в борсово търгувания фонд SPDR Gold Trust през последните три месеца на 2009 г. SPDR Gold Trust е най-големият борсово търгуван фонд на света, който инвестира в злато.

Цената на метала стигна рекордните 1226,56 долара за тройунция на 3 декември, след което отстъпи с 9,2%.

По време на Световния икономически форум в Давос, който се проведе през януари, обаче Сорос предупреди, че, когато лихвените нива са ниски, има предпоставки за надуване на цените на някои активи. Той уточни, че най-големият балон се крие именно в цената на златото.

Тя е нараснала четири пъти от края на 2000 г. досега и върви нагоре десет поредни години, което грабна вниманието на много фонд мениджъри. Четирите най-големи борсово търгувани фонда притежават общо около 1583 метрични тона злато. Единствено централните банки на САЩ, Германия, Италия и Франция, както и Международният валутен фонд, притежават повече злато от това.

Търсенето на злато като инвестиционна стока и убежище в периоди на финансова несигурност се удвои през миналата година година. То надмина дори търсенето на метала като стока в бижутерската индустрия, което не се е случвало през последните три десетилетия.

По време на днешната борсова сесия цената на златото остава без промяна на ниво от 1 116,60 долара за тройунция.

От Goldman Sachs прогнозират, че цената на златото ще стигне 1 235 долара за тройунция през следващите три месеца и 1 380 долара за тройунция през следващите 12 месеца. От Barclays Capital предвиждат цената да се повиши до средно 1 235 долара за тройунция през последното тримесечие на 2010 г. От HSBC очакват златото да поскъпне до 1 300 долара за тройунция през тази година.

Мнозинството от анкетираните от Bloomberg анализатори също са на мнение, че златото ще поскъпва и ще достигне нова рекордна стойност в исторически план.

Други инвестиционни специалисти обаче не са съгласни с това и намират златото за прекалено скъпо в момента на фона на ниската възвръщаемост, която носи.

Анализаторите на инвестиционния фонд Midas Fund, който управлява активи за общо 120 млн. долара предупреждават, че цената на златото може да се понижи с 28% до 800 долара през тази година, след като Федералният резерв на САЩ започне да увеличава лихвените проценти.

Сорос е прочут със своите финансови спекулации. В края на миналата седмица стана ясно, че неговите инвестиционни фондове, заедно с други големи хедж фондове в САЩ, са увеличили значително залозите си против еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още