fallback

Спасената от правителството Lloyds със загуба от 6,3 млрд. лири за 2009 г.

Както и при RBS, основната причина за слабия резултат е силният ръст на лошите кредити

10:31 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банкова група Lloyds Banking Group отчете оперативна загуба от 6,3 млрд. лири за 2009 г. С главна вина за това е увеличението на лошите кредити, което се е отразило силно негативно на резултатите на финансовата институция.

Отчетената загуба е малко по-скромна от предварителните очаквания на анализаторите. Тя е по-малка и в сравнение с оперативната загуба от 6,7 млрд. лири, претърпяна през 2008 година, предава ВВС.

Lloyds е постигнала печалба преди данъци в размер на 1 млрд. лири, показва отчетът. Лошите кредити пък са достигнали цели 24 млрд. лири, като по-голямата част от тях се дължи на портфейла на Halifax Bank of Scotland, която бе придобита миналата година.

Приходите на банката са нараснали с 12 на сто през последната година до 23,9 млрд. лири, докато разходите са се свили с 5 на сто.

Заради голямата загуба, както и заради факта, че правителството на Великобритания е най-големият акционер в банката, изпълнителният директор Ерик Даниелс е отказал да получи бонуса си от 2,3 млн. лири. Това се случва и заради голямото обществено недоволство около бонусите във финансовия сектор въпреки кризата.

Заради проблемите на кризата Lloyds бе спасена от британското правителство. Подобна бе съдбата и на Royal Bank of Scotland, която вчера обяви загуба преди данъци от 3,6 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още