fallback

Гърция отложи продажба на ДЦК заради вълненията на финансовите пазари

Страната трябва да си набави средства, с които да покрие падежа на емисии ДЦК за 22 млрд. евро, който е през март

09:55 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Планиран за тази седмица аукцион на гръцки десетгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) е бил отложен за другата седмица заради силните вълнения на финансовите пазари през последните дни. За да успокои пазарите, гръцкото правителство има намерение да обяви нови строги мерки през следващата седмица, чрез които ще намали държавните разходи с 2,0-2,5 млрд. евро през тази година.

Това са заявили пред Wall Street Journal източници, запознати с въпроса, които са пожелали да запазят анонимност. Те са уточнили, че гръцкото правителство се надява да привлече между 3 и 5 млрд. евро чрез продажбата на 10-годишни ДЦК през следващата седмица. Първоначално аукционът е бил планиран за тази седмица, но заради 24-часовата обща стачка в страната в сряда, той е бил отложен.

Стачката парализира цялата страна, но тревогите за фискалната криза в Гърция се засилиха още повече, след като в същия ден рейтинговата агенция Standard & Poor's предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на страната в рамките на следващия един месец. Решението ще зависи от това дали Гърция ще успее да предприеме бързо строги мерки за намаляване на своя голям бюджетен дефицит.

Това доведе до скок в изискуемата от инвеститорите доходност по гръцките облигации, което повиши до 3,64 процентни пункта рисковата преми по гръцките ДЦК. Тя показва каква е разликата между лихвения процент, който немското и гръцкото правителство трябва да плащат по своите ДЦК. Рисковата премия по гръцките ДЦК стигна рекордно високото ниво от 4,05 проценти пункта през януари 2010 г.

Финансовите трудности на Гърция намалиха доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната. Ето защо инвеститорите виждат в следващата емисия на гръцки ДЦК тест за способността на гръцкото правителство да привлече пари от капиталовите пазари, с които да финансира своите разходи.

Успешната продажба на облигации би доказала, че инвеститорите вярват, че страната ще успее да се справи с финансовите си проблеми или в случай на необходимост Европа ще й предостави средства, с които да поеме краткосрочните си задължения. Неуспешният аукцион обаче може да изостри страховете от неспособност на страната да поема плащанията по своя суверенен дълг.

От началото на тази година основният индекс на Атинската фондова борса се е понижил с 15%, като само в четвъртък той изгуби над 3% от стойността си. Еврото поевтинява с над 10% през последните три месеца. Гърция ще трябва да привлече около 54 млрд. евро през тази година чрез издаването на облигации, за да може да посрещне своите финансови нужди.

От началото на тази година страната е привлякла 13 млрд. евро. През март обаче настъпва падежът на гръцки ДЦК за около 22 млрд. евро и до тогава страната трябва да разполага с цялата сума. В началото на тази седмица премиерът на Гърция Георгиус Папандреу заяви, че страната разполага с финансови средства, с които да покрие разходите по своя дълг до средата на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още