fallback

Европейските акции с най-голям спад от три седмици

Вероятността и Moody’s да намали рейтинга по дълга на Гърция понижи акциите

19:22 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите в Европа отбелязаха най-големия си спад от три седмици насам след като кредитната агенция Moody’s обяви, че може да намали рейтинга по дълга на Гърция, предава Bloomberg.

Вчера S&P също обяви, че може да намали още веднъж кредитния рейтинг на страната през март.

Общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 Index се понижи с 1,6% до 243,23 пункта, регистрирайки най-големия си спад от 5 февруари. От пика си на 19 януари тази година индексът а загубил 6,5% от стойността си, но спрямо март миналата година отчита ръст от 54%.

Водещите индекси на всичките 18 западноевропейски пазари с изключение на Исландия са на отрицателна територия. Британският FTSE 100 се понижи с 1,2%, немският DAX отстъпи с 1,5%, а френският CAC 40 загуби 2,0%.

Гръцкият ASE Index се понижи с 2,8% след като Moody’s обяви, че рейтингът по дълга на страната може да бъде намален в рамките на няколко месеца, освен ако тя не изпълни всички цели от плана за съкращаване на бюджетния си дефицит.

Ако Moody’s снижи рейтинга до този на останалите кредитни агенции, то гръцките облигации вече няма да се приемат като обезпечение от Европейската централна банка, което ще затрудни заемането на средства от Гърция.

Двете най-големи банки в Гърция National Bank of Greece SA и EFG Eurobank Ergasias SA загубиха съответно 5,2% и 5,8% в днешната търговия.

Четвъртата по големина Piraeus Bank SA пък загуби 3,3% след като отчете най-ниската си годишна печалба за последнте пет години.

Във вторник рейтинговата агенция Fitch смъкна рейтингите на четири гръцки банки - National Bank of Greece, Efg Eurobank Ergasias, Piraeus Bank и Alpha Bank.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още