fallback

Икономически тревоги потопиха щатските индекси в началото на сесията

Най-много в началото на сесията поевтиняват акциите на финансовите компании

17:50 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ се потопиха в началото на днешната сесия, след като данните за пазара на труда показаха поредното увеличение на молбите за помощи при безработица.

Предупреждението на рейтинговата агенция S&P, че може да намали още веднъж кредитния рейтинг на Гърция през март, засили допълнително тревогите на инвеститорите, че световната икономика може отново да поеме надолу през тази година.

Dow Jones Industrial Average, който обединява най-големите и често търгувани борсови компании в САЩ, се понижава с 1,4% до 10 225,88 пункта час след началото на търговията.

Широкият S&P 500 отстъпва с 1,3% до 1 090,98 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite потъва също с 1,3% до 2 206,85 пункта.

Акциите на компаниите от всички сектори на икономиката станаха обект на разпродажби, като най-много в началото на сесията поевтиняват тези на финансовите компании, следвани от представителите на енергийния и минния сектор.

Вчерашното изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке донесе силни повишения на индексите в САЩ. Той заяви, че основният лихвен процент в страната ще остане на сегашното си рекордно ниско ниво за продължителен период от време.

Това обаче не успя да даде положителен импулс на пазарите на ценни книжа в Азия и Европа днес, както и на цените на петрола и суровините. Златото поевтинява с 0,4% до 1 093,10 долара за тройунция, а цената на барел американски лек суров петрол падна с 2 долара до 77,94 долара за барел.

Икономическата несигурност накара инвеститорите да потърсят сигурността на щатския долар, който поскъпва срещу всички основни валути, с изключение на японската йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още