fallback

Краят на Hummer наближава след провала на сделката с китайски купувач

General Motors ще приема оферти за покупката на автомобилната марка до крайния срок на 28 февруари

16:47 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Краят на автомобилната марка Hummer, която се превърна в един от символите на САЩ заради слабостта на американците към тежките превозни средства, наближава все по-бързо, след като сделката за нейната продажба на китайската индустриална компания Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machines пропадна. 

Китайският производител на промишлено оборудване съобщи, че е оттеглил своята оферта за покупка на Hummer от General Motors заради отказа на регулаторните органи в Китай да разрешат на Sichuan Tengzhong да купи емблематичната марка в рамките на договорения срок за продажба, предаде Ройтерс.

Вицепрезидентът по корпоративно планиране на General Motors Джон Смит заяви, че е разочарован от пропадането на сделката и допълни, че компанията ще работи в тясно сътрудничество със служителите и дистрибуторите на Hummer, за да протече закриването на марката по гладък и отговорен начин.

General Motors, която обяви фалит през юни 2009 г., опита да продаде своите губещи марки, сред които е и Hummer. През октомври 2009 г. най-големият автомобилопроизводител в САЩ подписа договор със Sichuan Tengzhong, но до сделка така и не се стигна заради намесата на китайските регулаторни органи.

Те са отказали да одобрят покупката заради необходимостта да се ограничат бързите темпове на растеж на автомобилната индустрия в Китай. Техният отказ е накарал частни китайски инвеститори да направят неуспешен опит да създадат офшорна фирма, за да купят Hummer преди крайния срок на 28 февруари.

Все пак надежда за спасяването на Hummer все още има, защото General Motors ще приема предложения за покупка до крайния срок. В производството и дистрибуцията на марката в САЩ участват около 3 хил. души. Продажбите на Hummer достигат своя пик от 71 524 автомобила през 2006 г., но пред декември 2009 г. падат до 325.

От General Motors са уточнили, че независимо от развитието на въпроса ще продължават да обслужват автомобилите на Hummer с валиден гаранционен срок.

Hummer е втората марка, за която General Motors не успя да намери купувач след Saturn. В началото на тази година тя продаде шведската марка Saab на холандския автомобилопроизводител Spyker Cars. През април 2009 г. друга популярна марка на General – Pontiac, остана в историята.

Междувременно General Motors се опитва да засили продажбите на останалите си четири марки: Chevrolet, GMC, Cadillac и Buick.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още