fallback

Украйна изпрати позитивни сигнали към чуждите инвеститори

Новият президент Виктор Янукович наблегна на колосалните дългове, бедността и корупцията във встъпителната си реч

15:09 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новият президент на Украйна Виктор Янукович отправи позитивни сигнали към чуждестранните инвеститори при встъпителната си реч. Тепърва обаче бившият корпоративен мениджър от времето на социализма ще трябва да доказва вярността на тези сигнали, предава Ройтерс.

По време на встъпителната си реч Янукович се фокусира върху „колосалните дългове, бедността, потъващата икономика и корупцията“, като призова за доверие от страна на инвеститорите.

„Това, което е нужно на инвеститорите и международните финансови институции, за да върнат доверието си в Украйна, е осигуряването на вътрешна стабилност, преодоляване на корупцията, възстановяване на ясни и по-специално постоянни правила за отношенията между държавата и бизнеса“, заяви Янукович.

Като основна цел новият президент обяви не засилването на ролята на държавата в икономиката, а „участието на държавата в създаването на ефективни пазарни механизми“.

„Убеден съм, че директната намеса на държавата в икономиката, управлението от нейна страна на икономиката, не водят до никъде“, посочи Янукович.

На практика управлението и намесата в икономиката не попадат в правомощията на президента на Украйна, но инвеститорите се надяват победата на Янукович да постави началото на период на политическа стабилност, по време на който правителството да може да се фокусира върху балансирането на бюджета и насърчаването на икономическия растеж.

Основна пречка за това досега бяха политическите борби, заради които в края на миналата година Международният валутен фонд спря да предоставя договорените кредити на Украйна. Следващата мисия на фонда в страната е в началото на април и надеждите са, че тогава ще бъде взето решение за подновяване на кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още