fallback

Coca-Cola изкупува най-голямата си бутилираща компания

Стъпката бележи промяна в стратегията бутилиращият бизнес да стои отделен от останалата дейност на компанията

10:03 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Coca-Cola води преговори за изкупуване на мажоритарния дял от най-голямата си бутилираща компания – Coca-Cola Enterprises. Подобна сделка би представлявала сериозен завой в стратегията на компанията да държи разделен бутилиращия бизнес от останалата дейност.

Сумата на сделката се очаква да бъде 15 млрд. долара, в които ще бъдат включени и дългове на бутилиращата компания, съобщават източници, запознати с преговорите, предава Ройтерс.

В случай че сделката стане факт, то Coca-Cola би придобила операциите на Coca-Cola Enterprises в Северна Америка. Бутилиращата компания обаче ще запази самостоятелната си дейност в останалата част от света и ще придобие активи в скандинавските страни и Германия.

Бизнесът на Coca-Cola Enterprises в Северна Америка представлява основната част от дейността на компанията, като през 2009 година е донесъл около 70 на сто от целия й приход.

Подобни действия по обединяване на основния бизнес с бутилиращата дейност бяха обявени от основния конкурент на Coca-Cola – PepsiCo. Очаква се тази седмица компанията да приключи придобиването на двете основни бутилиращи компании за сумата от 7,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още