fallback

Русия с апетит да увеличи дела си в световната търговия с пшеница

Страната влиза в остра конкурентна борба на световния пазар със САЩ, Канада и Австралия

09:34 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Русия, която към момента е трети по големина износител на пшеница в света, планира да увеличи своя дял в световната търговия със суровината. Това ще се случи, ако прогнозата на представителите на сектора за ръст на износа с 32 на сто през следващите пет години се окаже вярна.

Плановете са Русия да увеличи износа си до 25 млн. метрични тона, което е с една трета повече от предварително заложената цел от 19 млн. тона през настоящата година. Основната цел на браншовата организация на зърнопроизводителите е Русия да стане лидер по пазарен дял в износа за Азия, предава Bloomberg.

Към момента най-големите производители на пшеница в света са САЩ, Канада, Русия и Австралия. Плановете на Русия ще предизвикат изостряне на конкурентната война за пазарен дял в Азия, тъй като натам са насочени амбициите и на другите големи играчи.

Причината за това е фактът, че според данни на американското правителство Азия поглъща 25% от световния износ на пшеница.

Американските данни показват, че през миналата година Русия е имала дял от 14,5 на сто в световния износ на пшеница, като е изнесла общо 18,4 млн. тона. За тази година от САЩ обаче дават прогноза, която се разминава с руската и предвижда спад на износа до 18 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още