fallback

Петролът се върна под 80 долара за барел

Доларът напредва към нов деветмесечен връх, което ограничава интереса към инвестициите в суровини

09:04 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се върна под 80 долара за барел през нощта, като в основата си част това се дължи на поскъпването на американския долар. Днес той се насочи към покоряването на нов деветмесечен връх, достигайки курс от 1,3468 спрямо долара.

Поскъпването на американската валута по правило води след себе си занижен интерес към инвестициите в суровини. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, отстъплението на еврото се дължи на предупрежденията, че кредитният рейтинг на Гърция може да бъде понижен в най-скоро време.

В рамките на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през април поскъпнаха с 1,5 на сто до точно 80 долара за барел. Заслуга за това изигра изказването на шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който изрази готовност лихвите в страната да останат на рекордно ниските си нива още доста време.

След предупрежденията към Гърция обаче доларът набра сила, а петролът изгуби 0,5 на сто и тази сутрин барел лек американски суров петрол се котира по 79,59 долара.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 1,1 на сто до 78,09 долара за барел. Тази сутрин брентът губи 0,4 на сто до 77,79 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още