fallback

Германия отряза искане на Гърция за репарации от Втората световна война

Гръцкият вицепремиер разкритикува отношението на Германия към фискалната криза в страната

20:40 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Германия отхвърли обвиненията на гръцкия вицепремиер Теодорос Пангалос, че не е компенсирала подобаващо Гърция за нацистката окупация през Втората световна война. От германското министерство на външните работи са отрязали исканията на Гърция с аргумента, че са предоставили на страната помощи за милиарди евро, предаде Ройтерс.

В интервю за радио BBC World Service гръцкият вицепремиер разкритикува отношението на Германия към фискалната криза в Гърция. Той е на мнение, че Гърция никога не е получила адекватно обезщетение за последиците от нахлуването на нацистките армии през 1941 година.

Теодорос Пангалос добави, че след окупацията златните и валутни резерви на Гръцката централна банка са отнесени от войските и страната никога не ги е получила обратно. Според него това е проблем, който рано или късно ще трябва да се вземе под внимание.

„Не казвам, че Германия задължително трябва да ни върне парите, но поне може да каже „благодаря“ за тях“, е допълнил гръцкият вицепремиер в радиопредаването.

От немското външно министерство са отхвърлили забележките на Гърция и са заявили, че повдигането на случки от миналото няма да помогне на Гърция да разреши сегашните си проблеми. Говорителят на министерството на външните работи е уточнил, че Германия е изплатила на Гърция репарации в размер на около 115 млн. немски марки до 1960 г.

Освен това Германия е платила 33 млн. немски марки на Гърция по линия на споразумения в рамките на Европейския съюз (ЕС) в годините след 1960 г.

Гърция попадна под тежък натиск от страна на ЕС, след като стана ясно, че държавния дълг и бюджетния дефицит на страната надвишават лимитите на ЕС.

Европейският съюз поиска Гърция да обясни до края на февруари по какъв начин са се отразили върху бюджетния бюджетния дефицит на страната сключените с американската инвестиционна банка Godman Sach валутни суап споразумения. Освен това до средата на март Гърция трябва да докаже, че ще успее да намали бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт.ю

Още по темата за фискалната криза в Гърция:

Уроците на историята – защо не трябва да се помага на Гърция

Съмнителни финансови маневри на страни от ЕС изплуват на повърхността

Goldman продала гръцки ДЦК за $15 млрд., колко от емисиите са проблемни?

Wall Street е помогнал на Гърция да замаскира дефицита и да приеме еврото? 

 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още