fallback

ЕК призова за ускоряване на преговорите за влизане на Исландия в ЕС

Препъни камък може да се окажат неразрешени финансови спорове с Холандия и Великобритания

17:38 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия отправи препоръка за започване на преговори по присъединяване на Исландия към Европейския съюз. Основен аргумент за това е признанието от страна на ЕК, че скандинавската страна споделя общите ценности на съюза, съобщиха от Брюксел.

Преди започване на преговори обаче е необходимо правителствата на всички 27 настоящи членове на Европейския съюз да одобрят поканата на ЕК, предава ВВС.

Един от основните спорни въпроси в тази насока е липсата на споразумение на Исландия с Холандия и Великобритания за връщане на огромните задължения, натрупани заради фалита на онлайн банката IceSave през 2008 година. Тогава правителствата на двете страни трябваше да изплатят 3,8 млрд. евро на вложители във фалиралата банка.

Близо една четвърт от населението на Исландия се подписа в петиция срещу плана за възстановяване на парите, предложен от президента на страната миналия месец. Причината е, че заради острата криза от миналата година Исландия няма достатъчно средства и този разход би бил прекомерен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още