fallback

Китай нареди на банките да внимават с кредитирането на общините

Регулаторният орган нареди да се спре отпускането на кредити, обезпечени само с бъдещи постъпления от хазната

14:56 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият надзор в Китай нареди на търговските банки да ограничат кредитирането си към финансовите отдели на местните власти в страната, предава CNBC. Причината за това е голямата вероятност тези кредити да не бъдат върнати и така да се навреди на банковата система.

Макар да е относително малка по своя характер, тази стъпка за пореден път показва решителността на Пекин да се бори с прекомерното кредитиране в Китай. През последните седмици банковият регулатор затегна значително изискванията към търговските банки с цел да се ограничи кредитният поток към икономиката.

Регулаторът е наредил на банките да проучат вече отпуснатите средства към поделенията, използвани от общините да набират средства. Освен това трябва да бъде спряно одобряването на проекти, обезпечени единствено с бъдещи постъпления от държавния бюджет.

По-рано тази година банковият регулатор нареди на търговските банки да проверяват дали отпуснатите кредити не отиват за инвестиции в недвижими имоти или спекулации на финансовите пазари. Освен това на два пъти бяха повишавани изискванията за минималните задължителни резерви на банките в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още