fallback

Кен Рогоф: Китай може да предизвика регионален крах

През следващите 10 г. ръстът в страната ще се забави до 2%, което може да е унищожително за Азия, а и за Латинска Америка

09:53 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на Китай ще се забави до 2 на сто, тъй като ще станем свидетели на „спукване на подхранения с дългове балон“ в рамките на новото десетилетие. Това пък ще предизвика регионална рецесия, която може да има тежки последици, смята професорът по икономика в Харвард Кенет Рогоф.

„Няма да видим десетилетие без неравности в бизнес цикъла. Ще разберем точно колко важен е Китай в момента, когато тези неравности дойдат. Китай има потенциала да предизвика рецесия във всички страни наоколо, включително в Япония и Южна Корея“, посочва Рогоф, цитиран от Bloomberg.

Според бившия главен икономист на Международния валутен фонд подобно стечение на обстоятелствата може да има „ужасни“ последици за Латинска Америка и по-специално за износителите на суровини от региона.

„Отговорът, който Китай дава на финансовата криза, очевидно увеличава рисковете от създаване на балон, подхранен от увеличаване на задлъжнялостта“, уверен е Рогоф. Като погрешно той визира рекордното кредитиране, което води до силен ръст в цените на всички основни активи.

През 2009 година Китай понижи значително лихвените проценти в страната и отпусна 4 трлн. юана под формата на програма от допълнителни икономически стимули.

Самият Рогоф не е категоричен кое точно може да предизвика спукване на балона, но посочва като „най-подходящо да се заложи“ на цените на земята. Според него това е „най-основният източник“ на кризите.

Цените на недвижимите имоти в Китай „са се откъснали от реалността“, категоричен е Рогоф.

Ограничаване на растежа на Китай до 2-3 на сто годишно би предизвикал „много болезнен“ период, който би се запазил за период от около година и половина. Това обаче не би могло да предизвика „изгубено десетилетие“ като това на Япония, уверен е икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още