fallback

„Мечките” взеха надмощие на щатския пазар

Ръстовете във финансовия сектор не успяха да компенсират спада при петролните компании

23:17 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

След колеблив старт, загуби в голяма част от сесията и излизане „на зелено” впоследствие американските индекси в крайна сметка не успяха да се задържат на положителна територия и отбелязаха леки понижения.

Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,18% до 10 383 пункта, S&P 500 падна 0,1% до 1108 пункта, а Nasdaq Composite отчете понижение от 0,08% до 2242 пункта.

На фона на червения цвят при индексите акциите от финансовия сектор регистрираха растеж. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 2,2%. Най-голямата американска банка получи днес одобрение от съда на оспорваното извънсъдебно споразумение с Комисията за ценни книжа и борсови операции по случая с изплащането на бонуси в Merrill Lynch.

Обвинението срещу финансовата институция беше, че е подвела акционерите си при закупуването на Merrill Lynch, не им съобщавайки, че в придобиваната банка ще бъдат изплатени бонуси на служителите въпреки огромните регистрирани загуби.

Според условията на одобреното споразумение за прекратяване на преследванията срещу Bank of America последната ще заплати глоба в размер на 150 млн. долара.

Ръстове постигнаха акциите и на други компании от сектора. Книжата на JPMorgan Chase поскъпнаха с 2,1%, а тези на Citigroup добавиха 0,58 на сто към стойността си.

Печалби реализираха и акциите на авиокомпаниите след новината за прекратяването на стачката на пилотите в Lufthansa и въпреки решението за стачни действие в British Airways. Повишиха се книжата на US Airways (+1,2%), Southwest Airlines (+0,9%), AMR Corp, компанията майка на American Airlines, (+0,6%) и др.

Върху пазара обаче натежаха спадовете при петролните компании, чиито инвеститори показаха нервност заради друга широко обсъждана стачка – тази на протестиращите вече шести ден работници на френската петролна група Total. Появи се и информация, че френските служители на американската Exxon Mobil също може да започнат стачни действия.

В резултат книжата на Exxon Mobil се превърнаха в един от най-губещите компоненти на Dow Jones IA, поевтинявайки с около 0,5 на сто. Спад от 1,11% пък отчетоха акциите на Chevron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още