fallback

Индексите на Wall Street без ясна посока в ранната търговия

Финансовите компании застанаха сред най-печелившите, докато акциите на тези от здравния сектор поевтиняват

18:09 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ промениха многократно посоката на своето движение в началото на днешната колеблива сесия на Wall Street. Инвеститорите останаха предпазливи въпреки добрите отчети за изминалото тримесечие на втората по големина търговска верига за стоки за дома в САЩ Lowe's.

Печалбата на акция на компанията за трите месеца до 31 януари 2010 г. възлезе на 205 млн. долара, или 14 цента на акция, което надмина очакванията на пазарните анализатори. За същия период на 2009 г. веригата е имала положителен резултат от 162 млн. долара, или 11 цента на акция, предаде CNN.

Новината, че световният лидер на пазара на услуги в петролния сектор – щатската Schlumberger, е решил да придобие своя конкурент Smith International, също не успя да вдъхне оптимизъм на инвеститорите. Заплануваното придобиване е поредното в петролния сектор, като сумата надхвърля 11 млрд. долара.

Акциите на Smith International поскъпват с 6,3% до 40,06 долара на Нюйоркската фондова борса, докато тези на Schlumberger поевтиняват с 6% до 60,11 долара за акция. Пазарната капитализация на двете компании е скочила с 94% за Smith International и с 63% за Schlumberger през последните 12 месеца.

Dow Jones Industrial Average, който обхваща 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании в САЩ, губи 0,1% до 10 400 пункта час и половина след началото на сесията. През миналата седмица индексът на сините чипове отчете най-големия си ръст на седмична база за последните три месеца.

Широкият S&P 500 остава без промяна на ниво от 1 108,55 пункта, след като по-рано се понижаваше с 0,3%. Финансовите компании застанаха сред най-печелившите, докато акциите на тези от здравния сектор поевтиняват. На борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite отстъпва с 0,1% до 2 242 пункта.

Днес стана ясно, че Националната асоциация за бизнес и икономика в САЩ (NABE) предвижда ръст на брутния вътрешен продукт на страната от 3,1% през 2010 г. Ноемврийската прогноза на асоциацията бе за по-малък икономически ръст от 2,9%. За 2011 г. от NABE прогнозират по-силен растеж от 3,2%.

През следващите дни се очаква поредица от важни икономически новини и събития, включително и данни за жилищния пазар, брутния вътрешен продукт и потребителското доверие в САЩ. Успоредно с това законодателите в САЩ ще дискутират за това дали е необходимо да се увеличава допълнително размера на стимулите за насърчаване на икономиката на САЩ през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още