fallback

Schlumberger купува конкурент от сектора на петролните услуги за $11 млрд.

Това е поредното придобиване в петролния сектор, след като цената на енергийната суровина тръгна нагоре през последните месеци

15:21 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата световна компания за услуги в петролния сектор – щатската Schlumberger Ltd., е решила да придобие своя конкурент от Тексас Smith International за сумата от 11,34 млрд. долара. Schlumberger ще изкупи всички акции на Smith International по цена от 45,84 долара за акция, предаде BBC.

Преди да се осъществи, поглъщането ще трябва да получи одобрението на акционерите на тексаската компания, както и това на регулаторните органи в САЩ.

Акциите на Smith International поскъпнаха с 13% до 37,70 долара за акция до края на петъчната сесия на Нюйоркската фондова борса. В часовете на днешната електронна търговия те поскъпват с още 7% до 40,46 долара за акция, което все още е под предложената от Schlumberger единична цена.

Това ще е поредното придобиване в петролния сектор, след като цената на енергийната суровина тръгна нагоре през последните месеци и днес се върна над нивото от 80 долара за барел. Компаниите за услуги в петролния сектор осъществяват редица спомагателни дейности за големите петролни компании.

Това включва различни услуги от доставянето на оборудване за петролните компании до директното им участие в процеса на извличане на суров петрол. Според анализатори на петролния сектор двете американски компании са обмисляли дълго време сключването на споразумение помежду си.

Друг голям представител на сектора - Baker Hughes, ще финализира скоро сделката за придобиване на BJ Services за 6 млрд. долара през идните седмици. Компанията за услуги в петролния сектор Weatherford на свой ред купи през 2009 г. звеното на британско-руската TNK-BP, занимаващо се с такива услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още