fallback

Китай с изненадващ ход по затягане на кредитната политика

Това вероятно отново ще постави изпитания пред борсовите индекси по света

08:06 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Китай направиха поредната си крачка по затягане на кредитната политика в страната. Това се случи в неделя, въпреки че в Китай цяла седмица се почиваше заради посрещането на новата година по Лунния календар. Това може да окаже сериозно негативно влияние върху борсовите индекси през новата седмица.

Повод за подобни разсъждения дава последното повишение на минималните задължителни резерви за банките в Китай, което доведе до големи разпродажби на книжата от банковия сектор по света. Засегнати бяха и компаниите, изнасящи за Китай, тъй като се очаква с ограничаване на кредитирането и икономиката да охлади своя ход.

Новите стъпки по ограничаване на кредитирането се изразява в нареждане към банките да затегнат контрола върху риска и внимателно да проучват и преценяват възможностите на кандидатите за кредит да посрещат задълженията си, предава АР.

Това е поредният ход от стремежа на Пекин да сложи спирачка на прекомерното кредитиране в Китай, което може да доведе до балон в цените на активите, както и до сериозни заплахи за икономическия растеж.

За да се ограничи опасността от това, вчера бяха публикувани два нови регламента за управление на риска, както и по отношение на оборотния капитал на банките и оценката на кандидатите за кредит.

Регламентът по отношение на оборотния капитал изисква банките да изчисляват реалната нужда от средства на кандидатите за кредит, както и да правят оценка на паричните им потоци, възможностите за погасяване на заеми, пасивите и серия други показатели.

По отношение на физическите лица пък вече е забранено отпускането на кредит, в случай че не бъде посочено за какво ще бъдат използвани парите от него.

Притесненията на китайското правителство идват от това, че през януари данните показаха драстичен скок на кредитирането до 1,4 трлн. юана (200 млрд. долара). Това е близо една пета от планираното за цялата 2010 година и се случва въпреки увеличаването на процента на задължителните резерви за търговските банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още