fallback

И щатските индекси потънаха след извънредния ход на Фед

Пониженията са най-големи при финансовите, енергийните и добивните компании

18:03 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Трите основни борсови индекса в САЩ се озоваха на отрицателна територия в началото на последната за седмицата сесия на Wall Street, след като Федералният резерв ненадейно вдигна лихвения процент, по който отпуска заеми на търговските банки в страната. Инвеститорите приеха това като знак за скорошно повишение на основния лихвен процент в САЩ и предпочетоха да заемат предпазливи позиции.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 10 383,68 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият индекс S&P 500 отстъпва с 0,1% до 1 105 пункта, главно заради пониженията при финансовите, енергийните и добивните компании. На борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite губи 0,2% до 2 236 пункта.

Предишните три сесии донесоха повишения на щатските индекси заради добрите данни за жилищния и фабричния сектор в страната. Окуражаващите финансови резултати на най-големия производител на компютри в света Hewlett-Packard също засилиха борсовия оптимизъм. Изненадващото решение на Фед, оповестено след края на сесията на Wall Street в четвъртък, потопи индексите в Азия и Европа днес.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че инфлацията в САЩ остава ниска в началото на тази година. Индексът на потребителските цени се е повишил по-малко от очакваното с 0,2% на месечна база през януари. Основният индекс на потребителските цени отчете първия си месечен спад от 1982 г., което показва, че опасността от появата на висока инфлация в страната засега остава ниска.

Акциите на Dell поевтиняват с близо 8% до 13,31 долара за акция на борсата Nasdaq, след като третият по големина производител на персонални компютри в света отчете спад на печалбата си за последното тримесечие на 2009 г., въпреки че приходите от продажби са се увеличили с 16% на годишна база. През последните 12 месеца пазарната капитализация на Dell е нараснала с 64% до 26 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още