fallback

Резки движения на петролния пазар след решението на Фед

Централната банка на САЩ започна да затяга монетарната политика, което даде незабавно отражение върху курса на долара

08:39 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира няколко резки движения през изминалото денонощие. Първоначално черното злато поскъпна значително, минавайки над 79 долара за барел, след което котировките отстъпиха с около долар.

В рамките на вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк петролът с доставка през март поскъпна с 2,2 на сто до 79,06 долара за барел, което е най-високото затваряне от 14 януари насам. То дойде заради временната стабилизация на еврото, която предизвика интерес към инвестициите в суровини.

Късно вечерта обаче Федералният резерв на САЩ вдигна дисконтовия лихвен процент с четвърт процентен пункт до 0,75%, което подейства като мощен катализатор за курса на долара. Така американската валута поскъпна до 1,3485 EUR/USD, след като вчера еврото бе с повече от 100 пипса по-скъпо.

Това доведе до намаляване на интереса към инвестициите в суровини и цената на петрола се понижи с 1,3 на сто до малко над 78 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през април поскъпна с 2 на сто до 77,78 долара за барел. През нощта обаче котировките отстъпиха с 1,3 на сто до 76,87 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още