fallback

Индексите на Wall Street извоюваха повишения за трета поредна сесия

Поевтиняването на долара, банковият сектор и Hewlett-Packard подкрепиха котировките

23:29 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

След плахото начало на днешната сесия основните борсови индекси на Wall Street успяха да наберат инерция и да завършат търговията на положителна територия за трети пореден ден с помощта на енергийните и финансовите компании.

Поевтиняването на щатския долар срещу повечето основни валути, финансовите резултати на Hewlett-Packard и десетото поред увеличение на индекса на водещите индикатори в САЩ също подкрепиха възходящото движение на котировките.

Борсовият оптимизъм в началото на сесията бе помрачен за кратко от новината, че броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ неочаквано е нараснал с 31 хил. до 473 хил. молби в рамките на седмицата до 13 февруари.

Силното увеличение на производствената инфлация през януари също разколеба инвеститорите, защото скокът на цените на ниво производител може да накара Федералния резерв да повиши по-скоро основния лихвен процент в САЩ.

Малко след това обаче излязоха добри данни за индекса на водещите индикатори, който е добър ориентир за посоката, в която ще поеме щатската икономика. Той се повиши за десети месец през януари и предвещава ръст на икономиката на САЩ през първата половина на 2010 г.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и най-често търгувани компании на фондовите борси в САЩ, се повиши с 0,8% до 10 392,30 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,7% до 1 106,75 пункта. С 0,7% до 2 241,71 пункта се повиши и индексът Nasdaq Composite, който обхваща всички компании на борсата Nasdaq.

Разочароващата прогноза на Wal-Mart за текущото тримесечие понижи с 1,1% цената на акциите на най-голямата верига за търговия на дребно в света. През последните 12 месеца пазарната капитализация на веригата магазини, която участва в състава на престижния индекс Dow Jones IA, е скочила със 7% до 203,7 млрд. долара.

Много по-добре се представиха книжата на Hewlett-Packard, които поскъпнаха с 1,4% до 50,81 долара на Нюйоркската фондова борса. Печалбата на технологичната компания се е повишила с 25% на годишна база за трите месеца до края на януари, а за тази година ръководството очаква печалба на акция от 4,37-4,44 долара.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през март прескочи 79 долара за барел, а златото поскъпна с 2,8% до 1 122,10 долара за тройунция въпреки новината, че Международният валутен фонд възнамерява да продаде още 191,3 тона от ценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още