fallback

Wal-Mart с 22% ръст на печалбата и очаквания за трудно начало на 2010

Поевтиняването на електрониката и зеленчуците намалява приходите на магазините от веригата в САЩ

17:45 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на най-голямата верига за търговия на дребно в света – Wal-Mart, се е увеличила с 22% за последното тримесечие на 2009 г. Продажбите на магазините от веригата в САЩ, които са отворени поне 12 месеца, обаче намаляват, а очакваните финансови резултати за текущото тримесечие са слаби.

Потребителските разходи в САЩ намаляха значително миналата година заради високата безработица и ограниченото кредитиране. Това влоши финансовите резултати на редица компании от потребителския сектор, но Wal-Mart успя да преодолее това благодарение на агресивната си политика по отношение на цените.

Въпреки празничните дни през последните месеци на годината продажбите на магазините от веригата в САЩ намаляват с 1,6% на годишна база през четвъртото тримесечие. Това е повече от очаквания от Wal-Mart спад от 1%, главно заради дефлацията при електрониката и зеленчуците, пише Wall Street Journal.

Ръководството на Wal-Mart очаква нулев ръст на продажбите в САЩ за текущото тримесечие.

Нетната печалба на компанията за трите месеца до 31 декември е в размер на 4,63 млрд. долара, или 1,21 долара на акция. Финансовият резултат за съпоставимото тримесечие на 2008 г. е бил също положителен в размер на 3,79 млрд. долара, или нетна печалба на акция от 96 цента.

Ако се изключат еднократните ефекти, печалбата на акция за последното тримесечие на 2009 г. възлиза на 1,17 долара. Продажбите в световен мащаб нарастват с 4,5% на годишна база до 113,65 млрд. долара, което се оказа под очакваните от пазарните анализатори приходи в размер на 114,36 млрд. долара.

Разочароващата прогноза за текущото тримесечие понижи цената на акциите на Wal-Mart с 1,8% до 53,08 долара в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. За последната година пазарната капитализация на компанията, която участва в индекса Dow Jones IA, е скочила с 6% до 202,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още