fallback

Марк Фабер: Действията на Китай ще свалят американските индекси с 20%

Желанието на Пекин да сложи спирачки на кредитирането ще ограничи растежа на страната и нуждата от внос

08:05 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Един от най-влиятелните пазарни анализатори на Wall Street – Марк Фабер, направи интересна прогноза за развитието на американските индекси през следващите месеци. Той очаква сериозни сътресения на фондовите пазари заради желанието на Пекин да ограничи кредитирането в страната.

Опасенията на Фабер идват от това, че в Китай се вземат сериозни мерки за слагане на спирачка на прекомерното кредитиране. Така според него рязко ще спре и бурният растеж на икономиката, което ще се отрази в ограничено търсене на вносни стоки, съобщава CNBC.

Това пък ще повлече надолу акциите на всяка една компания, която има нещо общо с Китай или бизнес в страната. Освен това самите китайски компании са заплашени от спад в цената на акциите си, прогнозира той.

„Бих бил внимателен с всеки един актив, който е поскъпнал заради бума в Китай през 2009 година, защото това поскъпване не е устойчиво“, посочва Фабер. В тази група активи той включва и мултинационалните гиганти, попадащи в американските борсови индекси.

Прогнозата на Марк Фабер е, че Dow Jones Industrial Average и Standard&Poor's 500 ще загубят по 20 на сто спрямо януарските си върхове в краткосрочен план.

Всичко това ще доведе и до спад в цените на основните суровини, защото в Китай ще има много ненатоварен капацитет и пазарът ще бъде залят от прекомерно предлагане.

Фабер е известен с песимизма си за бъдещето на пазара. Той придоби широка известност, предричайки спукването на технологичния балон в началото на века. Специалистът дълго време очакваше и настоящата криза, припомня CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още