fallback

Daimler неочаквано излезе на загуба и няма да изплаща дивиденти за 2009 г.

Загубата за четвъртото тримесечие на 2009 г. възлиза на 352 млн. евро, а за цялата година е в размер на 2,64 млрд. евро

14:52 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина производител на луксозни автомобили в света – Daimler AG, изненадващо излезе на загуба за четвъртото тримесечие на 2009 г. Заради натрупаната загуба немската компания планира да не плаща на своите акционери дивидент за миналата година, което ще е първи подобен случай за последните най-малко десет години, предаде Bloomberg.

Новината понижи силно цената на акциите на Daimler с 9,4% до 29,93 евро на фондовата борса във Франкфурт, като отчетеният спад е най-силният за последните 11 месеца. Пазарната капитализация на компанията се е понижила с 8% до 32,5 млрд. евро от началото на тази година.

Загубата на Daimler за трите месеца от октомври до декември възлиза на 352 млн. евро, а приходите за разглеждания период намаляват с 11% на годишна база до 21,3 млрд. евро. Това изненада пазарните анализатори, които очакваха немската компания да излезе на печалба от 254,6 млн. евро и да отчете приходи за 20,8 млрд. евро.

От компанията не уточняват на какво се дължи голямата загуба за четвъртото тримесечие.

Все пак загубата за последното тримесечие на 2009 г. е по-малка в сравнение с отчетения една година по-рано отрицателен финансов резултат от 1,5 млрд. евро. От Daimler, която е най-големият производител на камиони в света, очакват продажбите на моторни превозни средства да се увеличат през тази година и печалбата преди лихви и данъци да възлезе на поне 2,3 млрд. евро.

Загубата за цялата 2009 г. възлиза на 2,64 млрд. евро в сравнение с нетна печалба от 1,41 млрд. евро за предходната година. Това надмина очакванията на анализатори за годишна загуба от 1,86 млрд. евро.

Daimler ще инвестира над 1,4 млрд. евро, за да увеличи производството на малки и по-икономични автомобили. Компанията води преговори с втория по големина производител на автомобили във Франция – Renault SA, за евентуално партньорство за разширяване на производството на Smart и на още четири компактни модела автомобили.

Обсъжданията на Daimler с френския автомобилопроизводител ще приключат през първата половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още