fallback

Борсите в Азия надолу заради спекулации около политиката на Фед

Негативните настроения бяха причинени от очакванията, че съвсем скоро Фед ще започне да изтегля монетарните стимули

12:15 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсите в Азия отстъпиха в днешната сесия, като основна причина за това стана вчерашният доклад от последното заседание на американския Федерален резерв. Той породи очаквания, че централната банка на САЩ е съвсем близо до момента, в който ще започне да затяга монетарната политика и да изтегля допълнителната ликвидност от финансовата система.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи с 0,5 на сто до 117,69 пункта. Това се случва след повишението от 1,6 на сто от вчера, което бе най-големият ръст на индекса от 30 ноември насам.

За негативните настроения днес допринесе несигурността относно способността на Гърция да се справи с проблемите си без помощта на ЕС, както и поскъпването на японската йена. Тя повиши стойността си с 0,5 на сто спрямо еврото и е на път да регистрира най-големия си ръст от 4 февруари насам, пише Bloomberg.

Въпреки поскъпването на йената днес на борсата в Токио оптимизмът взе превес. Основният индекс Nikkei 225 приключи сесията с ръст от 0,3 на сто до 10 335,69 пункта. Широкият индекс Topix пък смени посоката си около 35 пъти, преминавайки от положителна на отрицателна територия и обратно. В крайна сметка той се повиши с 0,1 на сто.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,54 на сто до 20 422 пункта. Пазарите в Китай и Тайван пък отново останаха затворени заради посрещането на новата година по Лунния календар.

Спадове бяха регистрирани в Южна Корея, където KRX 100 изгуби 0,4 на сто, както и в Нова Зеландия и Австралия. Водещите индекси на двете борси изгубиха по 0,3 на сто в днешната търговия.

До момента в Сингапур Straits Times губи 0,9 на сто, а в Индия Sensex отстъпва с 0,6 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още