fallback

Русия излиза на международните пазари за пръв път след кризата от 1998 г.

Бюджетният дефицит на страната може да надхвърли 7% тази година, което прави необходимо набирането на свежи пари

08:57 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Русия подготвя първото си излизане на международния пазар от 1998 година насам. Това ще се случи заради голямата опасност бюджетният дефицит на страната да надхвърли 7,2 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Предвижда се издаването на облигации в чужда валута, което не се е случвало от унищожителната Руска криза от 1998 година насам. Тогава страната внезапно спря да обслужва задълженията си и пазарите в Централна и Източна Европа бяха пометени от вълна от разпродажби.

Русия трябва „да улови момента“ и да използва първата половина на годината, за да осъществи първата си международна продажба на облигации след 1998 година, смята заместник-финансовият министър Дмитри Панкин.

„Първата половина на 2010 година се разглежда от банките и анализаторите като по-перспективна за набиране на средства от втората“, посочи в интервю той. Поради тази причина вече са наети Barclays Capital, Citigroup, Credit Suisse и VTB Capital, които да организират пускането на емисията.

Плановете са да бъдат набрани около 17,8 млрд. долара в рамките на няколко отделни транша на емисията, предава Business Week.

Русия разчита инвеститорите да проявят интерес към емисията, тъй като за момента страната има ниска задлъжнялост и стабилни валутни резерви. Ясното послание, което властите в страната искат да дадат на пазара в момента е „ние не сме Гърция“, съобщава Market Watch.

“В Русия няма структурна задлъжнялост. Повечето хора обаче още си спомнят как през 1998 година страната наложи мораториум върху задълженията си“, посочва Маркус Сведберг, анализатор в East Capital Asset Management, цитиран от медията.

„Завръщането на облигационния пазар е важен сигнал. Руската икономика отново се изправя на крака. Тя бе силно засегната от кризата, но се възстановява бързо от нея“, смята Сведберг.

През 2009 година икономиката на Русия се сви рязко, тъй като приходите от износ на петрол паднаха силно и бюджетът мина на червено. Така страната отчете първия си бюджетен дефицит за последното десетилетие.

Новата година обаче е доста по-предизвикателна, като заплашва Русия с бюджетен дефицит от над 7,2 на сто от БВП. Именно това кара властите да търсят начини да запълнят дупката с външни източници.

Мнозина анализатори обаче посочват, че намеренията са доста рискови. Причината за това са дълговите проблеми на Гърция и надвисналата над Испания и Португалия опасност да бъдат сполетяни от подобни трудности.

Все пак има и оптимисти. Според доста анализатори инвеститорите ще проявят силен интерес към емисията на Русия, тъй като показателите на страната са доста по-добри от тези на доста от страните в Европейския съюз.

Към момента Русия разполага с третите по големина валутни резерви в света, като те се равняват на 430 млрд. долара. Държавният дълг е едва около 8 на сто, а очакванията са, че тази година икономиката ще нарасне с 3,5 до 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още