fallback

Стачка на пилотите блокира трафика на Lufthansa през следващата седмица

Исканията на летците са за получаване на гаранции, че работните им места ще бъдат запазени

16:04 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският трафик на Lufthansa може да бъде сериозно нарушен през следващата седмица, ако се осъществи планираната мащабна стачка на пилотите на германския превозвач. Исканията на летците са за получаване на гаранции, че работните им места ще бъдат запазени.

Планирано е стачката да започне в понеделник през нощта и да продължи до четвъртък през нощта, съобщава АФП. Протестите ще засегнат както Lufthansa, така и германските й подразделения German Wings и Lufthansa Cargo.

„Около 4 хил. пилоти са призовани към стачни действия“, става ясно от информация на синдикатите.

Последната голяма стачка на пилоти в Lufthansa беше през 2001 г., когато самолетите на компанията не извършваха полети в продължение на три дни.

Решението за сегашната стачка идва в много тежък за групата момент, която, както и повечето играчи в сектора, понесе тежки последствия от световната криза.

За да увеличи конкурентоспособността си, базираната във Франкфурт компания, подобно на много други, започна програми за намаляване на разходите. Планира се до края на 2011 г. да бъдат спестени разходи за 1 млрд. евро.

През януари синдикалната организация в Lufthansa заяви, че пилотите са готови да се откажат от увеличения на заплатите в замяна на гаранции, че работните им места ще бъдат запазени. Преговорите с ръководството на превозвача по този въпрос обаче пропаднаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още