fallback

Рали на азиатските борси заради добри корпоративни отчети

Nikkei 225 напредна с 2,7% и бе най-печелившият в региона днес

12:56 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия донесе най-силния ръст на борсите в азиатския и тихоокеанския регион от ноември 2009 г., а местните валути поскъпнаха силно, след като финансовите резултати на редица големи компании от региона зарадваха приятно инвеститорите. Новината, че перспективите пред австралийската икономика се подобряват значително, също допринесе за силния борсов оптимизъм днес.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, скочи с 1,9% до 118,62 пункта. За това допринесоха най-много финансовите и минните компании в неговия състав, пише Bloomberg. Пазарите на ценни книжа в Китай и Тайван бяха затворени за трети пореден ден през тази седмица заради честване на лунната Нова година.

Финансовият сектор се представи добре благодарение на новината, че четвъртата по големина банкова група в света – британската Barclays, е реализирала печалба от 11,6 млрд. лири за 2009 г. спрямо 6,1 млрд. лири печалба за 2008 г. Акциите на добивните и петролните компании поскъпнаха, след като цената на петрола и суровините се повиши силно по време на вчерашната сесия.

Акциите на един от най-големите кредитори в тихоокеанския регион – Australia & New Zealand Banking Group, поскъпнаха с 4,6%, а тези на най-голямата банка в Китай – Industrial & Commercial Bank of China, увеличиха цената си с 2,3% до края на борсовата сесия в Хонконг.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 напредна с 2,7% до 10 306,8 пункта и бе най-печелившият в региона днес. Австралийският S&P/ASX 200 добави 2,2%, след като индексът на водещите индикатори на банката Westpac, показа, че австралийската икономика е на път да отчете силен ръст. На борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng се повиши с 1,3% до 20 534 пункта.

След като достигна най-високото си ниво за последните 17 месеца на 15 януари, MSCI Asia Pacific изгуби повече от 8% през следващия месец. Причина за това станаха спекулации, че скоро предстои затягане на паричната политика на централните банки на САЩ и Китай. Пазарите на ценни книжа в двете страни са двата най-големи в света по размера на своята пазарна капитализация.

С добри финансови резултати днес се откроиха австралийската фармацевтична компания CSL Ltd., чиято печалба се увеличи с 23% на годишна база до 617,4 млн. австралийски долара (556 млн. щатски долара) през втората половина на миналата година. Причина за това са продажбите на ваксина против свински грип, които носят на CSL приходи от 160 млн. австралийски долара.

На борсата в Сеул акциите на производителят на неръждаема стомана Hwangkum Steel & Technology Co. поскъпнаха с близо 4%, след като компанията съобщи, че печалбата й е нараснала 12 пъти в рамките на изминалата година. Новината помогна на широкия южнокорейски индекс Kospi да се повиши с 1,7% до 1 627,43 пункта, след като борсата бе затворена предишните два дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още