fallback

САЩ готви ренесанс на ядрената енергетика

Президентът Барак Обама одобри 8,3 млрд. долара гаранции за строежа на първите реактори за последните 30 години

11:56 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че държавата ще гарантира заеми за 8,3 млрд. долара. С тези средства трябва да бъдат изградени първите нови ядрени реактори в страната за последните тридесет години.

Според плановете парите са за изграждане на два реактора в щата Джорджия, като в случай че всичко върви по план, те трябва да започнат работа през 2016 и 2017 година. Благодарение на тях с ток ще бъдат захранвани 1,4 млн. души, предава USA Today.

Очакванията в индустрията са, че държавата ще насочи още пари към сектора. В бюджета на енергийното министерство за 2011 година вече са заложени 18 млрд. долара, които да бъдат инвестирани в ядрена енергетика. Самият Обама обаче настоява парите да бъдат утроени до 54,5 млрд. долара.

Така ще може да бъде финансирано изграждането на още шест до десет реактора.

Позицията на Обама е, че благодарение на ядрената енергия се ограничава изпускането на парникови газове в атмосферата и поради тази причина е необходимо да се работи по посока създаване на нови реактори. Това според него е единственият начин за постигане на целите, заложени по отношение на климатичните промени.

Това кара представителите на индустрията да се готвят за ренесанс на ядрената енергетика и значителни инвестиции. Създаването на нови ядрени централи в САЩ бе спряно през 1979 година след инцидент в реактор в централата Three Mile Island.

Други водещи държави също наблягат на ядрената енергетика. Сред най-ярките примери за това са Китай, Япония и Франция.

Въпреки призивите на Обама обаче в САЩ има значително недоволство срещу ядрената енергия. Противниците на сектора твърдят, че парите на данъкоплатците трябва да бъдат влагани в други индустрии, които да донесат полза на американското общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още