fallback

Goldman продала гръцки ДЦК за $15 млрд., колко от емисиите са проблемни?

Освен че е помогнала на Гърция да заблуди ЕС, банката може да е заблуждавала и инвеститорите

11:17 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

След като бе заподозряна, че е помогнала на Гърция да замаскира своя държавен дефицит и да приеме еврото през 2001 г., днес стана ясно, че американската инвестиционна банка Goldman Sachs е участвала в продажбата на гръцки държавни ценни книжа (ДЦК) за поне 15 млрд. долара от 2002 г. насам.

Това е донесло на най-печелившата инвестиционна банка на Wall Street печалба от около 735 млн. евро, показва проучване на Bloomberg. През последните осем години Goldman Sachs е била сред поемателите на десет емисии на гръцки ДЦК. В шест от проспектите за тези емисии обаче не се споменава нищо за сключени валутни суапове с Гърция.

От Bloomberg уточняват, че останалите четири проспекта за организираните от Goldman Sachs продажби на гръцки държавни облигации от 2002 г. насам не са открити, а от банката са отказали да коментират достоверността на обвиненията.

В началото на тази седмица в New York Times се появи информация, че валутни суапове между Goldman Sachs и гръцкото правителство са дали възможност на страната да прикрие размера на своя бюджетен дефицит през 2001 г. и да отговори по този начин на изискванията за въвеждане на еврото.

През тази седмица стана ясно, че Гърция е получила извънбалансово финансиране от 1 млрд. долара чрез сключен валутен суап с Goldman Sachs през 2002 г. Регулаторните органи на Европейския съюз обаче не са били уведомени за тази сделка, която според гръцкото финансово министерство е била напълно законна към момента на нейното сключване.

Укриването на суап споразумението обаче вероятно е помогнало на Goldman Sachs, другите поематели на емисията и Гърция да получат по-висока цена за предложените от тях гръцки държавни ценни книжа, защото инвеститорите са били заблудени за реалното финансово състояние на страната.

В момента Европейската комисия разследва публикации в американската и немската преса, които сочат, че няколко инвестиционни банки и брокерски компании в САЩ са помогнали на Гърция да прикрие своя бюджетен дефицит, за да може да приеме еврото през 2001 г. До края на тази седмица страната трябва да предостави на Евростат информация за всички сключени валутни суап споразумения.

Гърция бе уличена в представянето на неверни статистически данни за своите публични финанси в края на 2009 г. и ще трябва да разяснява защо информацията за сключените суап споразумения не е била предоставена на регулаторите в Европейския съюз.

Според Кристофорос Сарделис, който е бил ръководител на агенцията за управление на публичния дълг на Гърция към 2002 г., сделката с Goldman Sachs се е състояла във валутен суап за около 10 млрд. долара дългови книжа, който е бил деноминиран в щатски долари и японски йени. Те са били заменени за евро с помощта на механизма на историческите валутни курсове, който е намалил размера на гръцкия дефицит и е генерирал около 1 млрд. долара начално постъпление за Гърция.

Засега обаче не става ясно дали това е вярно и по какъв начин се е отразило на бюджетния дефицит на страната или държавния й дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още