fallback

Цената на петрола скочи с над 4%

Отстъплението на долара и оптимизмът на фондовите борси станаха основни причини за рязкото поскъпване на суровината

08:20 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши рязко през изминалото денонощие и котировките минаха над 77 долара за барел. Главна роля за това изиграха спекулациите, че Гърция няма да има нужда от подкрепата на ЕС, за да се справи с ограничаването на бюджетния си дефицит.

Това доведе до силен ръст в цената на еврото, което възстанови голяма част от изгубеното срещу американския долар през последните дни. Единната валута поскъпна до 1,3770 EUR/USD, след като поскъпна с 1,28 на сто вчера. Въпреки това от ноември насам еврото се движи със спад от 9 на сто.

За позитивните настроения на петролния пазар повлия и оптимистичният финал на сесията на нюйоркската фондова борса. Заради добри новини за производствената активност в региона на Ню Йорк вчера акциите в САЩ регистрираха ръстове.

В резултат на всичко това, в рамките на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк американският лек суров петрол поскъпна с цели 3,9 на сто (2,88 долара) до 77,01 долара за барел. Така бе постигнат най-високият ръст от 30 септември миналата година насам.

През нощта котировките продължиха възходящото си движение и тази сутрин се движат с ръст от още 0,5 на сто до 77,37 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент повиши цената си с 4,4 на сто до 75,68 долара за барел. Тази сутрин барел брент се котира с повишение от 0,3 на сто до 75,89 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още