fallback

Скок на американските акции

Само две от включените в Dow Jones IA 30 позиции отбелязаха понижения

23:08 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Значителни повишения регистрираха американските акции по време на сесията във вторник, след като в понеделник нямаше търговия по случай честването на Деня на президента.

В основата на ръста застанаха книжата от финансовия сектор, както и тези от енергийната индустрия. За покачването спомогнаха и силните данни за производствения сектор и за жилищния пазар в страната.

Според изследване на Федералния резерв в Ню Йорк условията за производствения сектор са се подобрили рязко през февруари, като секторният индекс за Ню Йорк е нараснал до 24,91 пункта спрямо 15,92 през януари. Очакванията на икономистите бяха за стойност от едва 16 пункта.

От Националната асоциация на строителите на жилища пък съобщиха, че месечният индекс на организацията за доверието в сектора се е възстановил през февруари от 7-месечното си дъно. Въпреки това обаче индикаторът остава на доста ниски нива, отразявайки притесненията на строителните предприемачи.

От всичките 30 позиции, включени в Dow Jones Industrial Average, само две приключиха сесията с понижения – Kraft Foods и Pfizer. Поевтиняването при първата компания стана факт, въпреки че печалбата й се утрои за последното тримесечие на 2009 г. Този ръст явно бе по-слаб от очакванията на пазара. Причина за спада при Pfizer стана отхвърлянето на част от патента й върху медикамента Viagra, поради което компанията няма да получи удовлетворителен резултат от подадената жалба за нарушен патент срещу конкурентната група Eli Lilly & Co. и нейното сходно лекарство.

Пониженията при тези две компании обаче не попречиха на Dow Jones IA да нарасне с 1,68% до 10 269 пункта. S&P 500 се повиши с 1,8% до 1095 пункта, а Nasdaq Composite увеличи стойността си с 1,4 на сто до 2214 пункта.

Цената на петрола завърши търговията с ръст от близо 4% до 77,01 долара за барел с доставка през март, а златото поскъпна с 2,7% до 1119,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още