fallback

Рекорден спад на търсенето на американски държавни облигации от чужбина

През декември само Китай е редуцирал позициите си с цели 34,2 млрд. долара

21:54 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на американски държавни ценни книжа (ДЦК) от чужденци е отбелязало рекорден спад през декември, показват официалните статистики на финансовото министерство на САЩ. Само от страна на Китай вложенията в правителствени облигации са паднали с 34,2 млрд. долара.

В случай че заниженият интерес и отдръпването на чужденците от американския правителствен дълг се задълбочат, то вероятно САЩ ще се окажат принудени да плащат по-високи лихви по облигациите си. Привличането на инвеститори по този начин обаче би довело до сериозни проблеми за и без това рекордно високия дефицит на страната, предава CNBC.

През декември позициите на чужденци в американски правителствени облигации са се свили с 53 млрд. долара. Това е най-големият отлив в историята на статистиката, като е по-голям от спада с 44,5 млрд. долара, отчетен през април миналата година.

Въпреки всичко обаче този спад е доста символичен на фона на цялостния размер на външния дълг на САЩ.

Закриването на позиции от страна на Китай означава, че Япония отново е притежател номер едно на американски правителствени облигации. Страната на изгряващото слънце също е продавала облигации през декември, като е намалила позицията си с 11,5 млрд. долара до 768,8 млрд. долара.

Китай пък притежава американски правителствени облигации за 755,4 млрд. долара.

За цялата 2009 година е отчетено свиване на дела на чужденците в американския правителствен дълг от 500 млн. долара. През предходната година обаче чужди правителства и инвеститори увеличиха позициите си в американски държавни облигации с цели 456 млрд. долара.

Данните показаха още, че покупките на американски ценни книжа (ДЦК, ацкии, корпоративни облигации) от чужденци забавят своя ръст през декември. Стойността на дългосрочните американски ценни книжа, закупени от чужди инвеститори, превишава с 63,3 млрд. долара тази на международните ценни книжа, закупени от щатски инвеститори през декември.

Нетната стойност на дългосрочните входящи капиталови потоци в САЩ бе в двойно по-голям размер от 126,4 млрд. долара през ноември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още