fallback

Британската Barclays поднесе изненада с 11,6 млрд. лири печалба

Близо половината от положителния резултат се дължи на продажбата на поделението Barclays Global Investors

12:02 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банка Barclays поднесе приятна изненада с отчета си за 2009 година, който бе представен днес. Той показа, че финансовата институция е постигнала печалба от 11,6 млрд. лири през годината, след като за 2008 година бе регистриран положителен резултат от 6,1 млрд. лири.

С основна заслуга за силните резултати е поделението за инвестиционно банкиране, където ще бъдат раздадени значителни бонуси. Служителите в това поделение ще получат по средно 191 хил. паунда за миналата година, предава CNBC.

Близо половината от печалбата – 6,3 млрд. лири - се пада на продажбата на поделението за управление на активи Barclays Global Investors (BGI), става ясно от отчета.

Предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за печалба в размер на 11,2 млрд. лири.

Печалбата от основна дейност, която не включва продажбата на BGI, възлиза на впечатляващите 5,6 млрд. лири. За сравнение, през 2008 година тя възлезе на 1,6 млрд. лири.

В поделението за инвестиционно банкиране Barclays Capital e постигнат ръст на печалбата от 89 на сто до 2,5 млрд. лири. Със сериозен принос за това е придобиването на инвестиционния бизнес на Lehman Brothers в САЩ, както и разрастването на позициите в Европа и САЩ.

Силният отчет изстреля акциите на Barclays със 7 на сто в началото на днешната борсова сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още