fallback

Испанското разузнаване разследва борсовия спад

Службите разследват резките движения и масираните разпродажби на борсата в Мадрид

21:07 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Периодите на резки разпродажби на испанската борса от последните седмици са станали обект на разработка от страна на разузнавателните служби в страната, съобщават медиите в страната.

Поделение на Националния център за разследвания (National Intelligence Center), което се занимава с икономическо разузнаване, се е занимавало активно със случващото се на фондовата борса.

Водени са разговори с публични компании, експерти и представители на борсата, предава испанският вестник El Pais. За момента обаче информацията не е потвърдена официално.

Според вестника, разследването има за цел да останови дали има умишлена връзка между разпродажбите на борсата и враждебното поведение на някои от медиите във Великобритания и Испания.

Преди около две седмици основният индекс в страната отчете най-големия си спад от 2008 година заради проблемите на Гърция. Моментът съвпадна с остри критики на някои медии, които нарочиха Испания за следващата проблемна страна от еврозоната.

Именно това враждебно отношение е обект на сериозна борба от страна на испанското правителство. То се бори за преодоляване на тенденцията за остри критики и изготвянето на мрачни прогнози за бъдещето на Испания, добавя вестника.

Така например Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман вече на практика е персона нон-грата в Испания заради материал, публикуван в New York Times на 4 февруари. Тогава той обяви, че Испания е най-проблемната страна в еврозоната.

Реакцията на испанското правителство тогава бе доста остра, като премиерът на страната обяви, че анализатори и медии, намиращи се извън еврозоната, не разбират как работи единното пространство и нямат право да дават оценки и препоръки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още