fallback

Оптимистичен старт на седмицата за борсите в Европа

Индексите на Стария континент постигнаха пето повишение за последните шест търговски сесии

19:07 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа приключиха с повишения първия търговски ден от новата седмица. Така на Стария континент се наблюдава ръст за пети път от последните шест сесии.

Днес регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,4 на сто до 242 пункта. Така бе продължен ръста от 1,5 на сто, постигнат през последната седмица. Тогава индексите в Европа се повишиха в четири поредни дни, но слабите данни за БВП на еврозоната доведоха до спад в петък.

Гърция продължава да е водещата новина във финансовите среди на Стария континент. Днес финансовите министри от еврозоната има среща за обсъждане на проблемите на южните ни съседи. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише пък поиска от страната да затегне фискалната си политика, за да преодолее труднистите си.

В същото време от ЕС поискаха Гърция да даде обяснения за деривативни сделки, с които вероятно изкуствено е бил занижаван бюджетният дефицит на страната.

На Острова FTSE 100 се повиши с 0,5 на сто до 5 167 пункта, в Германия DAX се повиши с 0,2 на сто до 5 511 пункта. Във Франция пък САС 40 напредна с 0,3 на сто до 3 609 пункта.

В региона на Централна и Източна Европа също преобладаваше оптимизма. В Унгария BUX добави 0,8 на сто, докато румънският индекс ВЕТ напредна с 0,5 на сто. На борсите в Чехия и Полша пък бяха постигнати повишения на основните индекси от съответно 1,5 и 1,6 на сто.

Днес стана ясно, че български публични компании вече ще могат да се търгуват и на борсата във Варшава.

В днешния първи ден от новата седмица повечето пазари в Азия останаха затворени заради посрещането на нова година по Лунния календар, като малкото отворени за търговия борси отчетоха спадове. Сесия днес няма и в САЩ, където се чества Деня на президента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още