fallback

Dubai World връща на кредиторите по 60 цента на всеки долар дълг?

Очаква се компанията да предложи план за преструктуриране на 22 млрд. долара дълг, подготвят се два варианта

18:10 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният инвестиционен фонд Dubai World, който отново е на път да доведе до напрежение на финансовите пазари, ще предложи планове за преструктуриране на дълговете си. Намеренията на фонда са да се търсят варанти за преобразуване на дългове за 22 млрд. долара.

Един от вариантите е на всеки долар дълг фондът да върне 60 цента, предава Market Watch, позовавайки се на източници от страната. Това ще се случи след срок от седем години, като в рамките на този период няма да бъдат изплащани и лихви по главницата.

Единствената лихва щяла да бъде платена през последната година, а правителството на Дубай ще бъде гарант.

Вторият вариант, който се очаква да бъде предложен, предвижда задълженията към кредиторите да бъдат извършени в пълен размер, но чрез активи и акции на поделението на Dubai World Nakheel. Компанията е специализирана в строителството и е създател на амбициозни проекти като Палмите и Светът.

„Смятаме, че банките вероятно ще приемат първото предложение”, се казва в съобщение на Credit Suisse. Според финансовата институция кредиторите са очаквали подобно развитие и възстановяване на 50-60% от кредитите си към фонда.

Макар да изглежда неизгоден, за банките този вариант е по-добър от банкрут, посочват от Credit Suisse. Причината за това е, че при банкрут финансовите институции ще трябва да класифицират 100% от експозицията си към фонда като лош заем, а така това ще се случи с около 40% от позицията. От счетоводна гледна точка това е по-изгодно, смятат от банката.

От Goldman Sachs пък посочват, че ситуацията ще зависи силно от това дали Дубай ще успее да привлече помощ от другите емирства за покриването на задълженията си. Абу Даби вече веднъж спаси съседите си със спасителен заем в края на миналата година, но това едва ли ще се случи и това, смятат от банката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още