fallback

Унгария упорито отказва нова външна помощ

От Брюксел уточняват, че парите ще останат на разположение на страната в случай на нужда

15:57 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария се отказа от получаването на нов транш от помощта от Европейския съюз, обяви Европейската комисия (ЕК). От Брюксел все пак уточняват, че парите ще останат на разположение на страната в случай на нужда.

„Предвид устойчивото подобряване на външните си финанси Унгария не иска деблокиране на международната помощ“, се казва в съобщение на ЕК, която припомня, че страната се отказа от предоставяното й финансиране и през ноември.

В Будапеща министърът на финансите Петер Оско е потвърдил новината пред журналисти, отбелязвайки, че няма да бъдат използвани и следващите предвидени траншове – нито от ЕК, нито от Международния валутен фонд (МВФ). Причината е, че „финансирането на страната е осигурено от пазарите“, съобщава АФП.

Изпитваща сериозни затруднения от последствията на световната финансова криза, Унгария получи кредит от общо около 20 млрд. евро от МВФ, ЕС и Световната банка, за да се справи с ефекта от изтичащите международни капитали. Това беше първата държава в ЕС, която прибегна до спасителни мерки.

ЕС обеща да отпусне помощ до 6,5 млрд. евро, до момента Унгария се е възползвала от три транша: по 2 млрд. евро през декември 2008 и март 2009 и 1,5 млрд. евро през юли 2009 г.

Останалият един милиард евро „е на разположение и може да бъде деблокиран, ако се усети нужда от това“, уточнява ЕК.

В замяна на международната помощ Унгария се ангажира да приложи серия от мерки за драстично ограничаване на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още