fallback

Малкото отворени фондови борси в Азия започнаха седмицата със спад

Компаниите от индустриалния сектор допринесоха най-много за днешното понижение на MSCI Asia Pacific

12:12 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна с понижения за основните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион, като голяма част от пазарите на ценни книжа в Азия бяха затворени заради честването на китайската Нова година. Несигурността относно това дали Гърция ще се справи с бюджетния си дефицит натежа на котировките и днес, като засенчи добрите данни за ръста за японската икономика, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,6% до 115,73 пункта днес. В края на миналата седмица финансовите регулатори в Китай инструктираха търговските банки да увеличат размера на своите резерви, като поредната мярка да се изтегли излишната ликвидност от икономиката, която може да доведе до висока инфлация.

Фондовите борси в Китай, Хонконг, Тайван и Южна Корея, Сингапур, Малайзия бяха затворени днес, като причината за това в повечето страни бе честването на лунната Нова година. Финансовите пазари в САЩ също ще бъдат затворени днес заради празнуването на Деня на президента.

Компаниите от индустриалния сектор допринесоха най-много за днешното понижение на MSCI Asia Pacific. Акциите на най-големия търговец със суровини в Япония – Mitsubishi, поевтиняха с 1,5% в Токио, а тези на Rio Tinto, която е трета по големина минна компания в света, поевтиняха с 1,9% на борсата в Сидни. Цената на книжата на японския производител на машини Komatsu падна с 2,3 на сто.

В Токио Nikkei 225 се понижи с 0,8% до 10 013,30 пункта въпреки новината, че японската икономика е ускорила своя ръст до 1,1% през последното тримесечие на 2009 г. Разходите на потребителите са нараснали с 0,7%, а капиталовите инвестиции са скочили с 1%. Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика на света се равнява на 5,075 трлн. долара за цялата 2009 г.

Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 отстъпи с 0,4% до 4 546 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,7% до 3 059,53 пункта. Минните компании се наредиха сред най-губещите по време на днешната вяла търговия. Инвеститорите заеха позиция на изчакване заради днешната среща в Брюксел на Министрите на финансите от еврозоната, която е посветена на гръцката криза.

В Индия BSE Sensex 30 се понижи с 0,7% до 16 035,06 пункта. Днес стана ясно, че инфлацията в страната се е повишила до 8,6% през януари, което е най-високото й ниво от октомври 2008 г. С най-бързи темпове се повишават цените на хранителните продукти и облеклото. Междувременно индустриалното производство на страната отчете ръст от близо 17% на годишна база през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още