fallback

Пет европейски акции, които могат да спасят фондовете в САЩ

Вижте предпочитаните от американските портфолио мениджъри устойчиви на кризата акции от Стария континент

10:52 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите с дълговата криза в южните страни от еврозоната и слабото евро причиняват сериозни главоболия на фонд мениджърите не само в Европа, а и по света. Заради трудностите много от тях преструктурират вложенията си и се насочват към акции, които не са така силно изложени на икономически рискове.

„Основният проблем на настоящата криза е това, че изглежда няма необходимите процедури за преодоляване на ситуации като сегашната в еврозоната“, посочва Кевин Шакнофски, фонд мениджър в американския Alpine Dynamic Divident Fund, цитиран от Market Watch.

За много от американските фонд мениджъри Европа е едно неделимо цяло, като акции от различни страни на континента неминуемо присъстват в портфейлите им. Условията обаче налагат да се подхожда все по-внимателно към компаниите и да се преценява все по-голям спектър от рискове.

Самият Шакнофски е споделил, че е ограничил дела на европейските акции в портфейла на фонда от 30 на 20%, като е затворил позиции в норвежка банка и британски компании, занимаващи се с добив и преработка на мед.

Всичко това прави интересен въпроса кои в крайна сметка са фаворитите на европейския пазар за американските фондове. Анкета на Market Watch показва пет компании, които според мениджърите могат да постигнат силни резултати и да не бъдат засегнати от евентуално влошаване на икономическата ситуация.

1. Швейцарският гигант Nestle

Акциите на компанията не са избегнали финансовата криза, нито са били пощадени от инвеститорите при разпродажбите от последните седмици. Книжата на компанията са поскъпнали с 35 на сто за последните 12 месеца, което е доста малко на фона на това, което постигнаха банките.

Самият Шакнофски обявява, че притежава акцията от началото на кризата. „Моето виждане е, че ако искаш да си в Европа, най-добрият начин за това е да инвестираш в Швейцария. Страната не е част от еврозоната и има собствена валута“, посочва той.

„Основното предимство на Nestle e това, че компанията е глобална, като една четвърт от продажбите й са в САЩ, а след покупката на бизнеса за продажба на замразени пици от Kraft този дял се увеличава. 25% от бизнеса е в Европа, а други 20% - в Азия. Така че на практика няма голяма изложеност към европейските проблеми“, посочва той.

2. France Telecom

Компанията не се представя впечатляващо, но все пак остава предпочитан избор. Анализаторът на Morningstar Алън Никълс е на мнение, че инвестицията във френския телеком си заслужава, макар за последните 12 месеца книжата да са загубили 9 на сто.

Анализаторът посочва, че основна причина за отстъплението на акциите са действията на интернет доставчика Iliad, който се е сдобил с лиценз за мобилна телефония. Компанията се е заканила да раздвижи пазара, който в момента е доминиран от марката на France Telecom Orange.

“Ще са нужни две години, за да може Iliad да започне да предлага услугите си, ще са необходими и огромни разходи. Междувременно France Telecom предлага 7% дивидентна доходност“, обяснява той. Голяма заслуга за потенциалния ръст на компанията според него има мрежата в 15 африкански държави.

3. Фармацевтичната компания Novartis

Никълс посочва и швейцарския гигант Novartis като добра инвестиционна възможност. Като сериозен риск и за двете компании анализаторът посочва това, че те оперират в сектори, които са изложени на голяма регулация от страна на правителствата. Това означава, че, за да се справят с бюджетните си проблеми, те могат да наложат нови данъци или такси върху дейността им.

Акциите на Novartis се движат с ръст от 17 на сто за последните 12 месеца. Според Никълс те са изгодни заради богатата продуктова линия на компанията, големия дял в производството на генерични лекарства и широката гама от ваксини. „Шансът“ пред компанията е застаряването на населението, което ще доведе до засилено търсене на медикаменти, твърди той.

4. Спедиторът Panalpina Welttransport

Швейцарската компания е сред фаворитите на портфолио мениджъра на Templeton Global Smaller Companies Fund Брад Рабин. Той обявява, че е започнал да влага пари в компанията в началото на 2009 година. За последните 12 месеца пък акциите на дружеството са поскъпнали с около 14 на сто.

„Тази акция има потенциал за следващите няколко години“, посочва Рабин и допълва, че компанията си купува място в товарни самолети и кораби, след което продава това място на различни превозвачи. За момента Panalpina Welttransport е на трета позиция в пазара на въздушни превози и на четвърта при товарите по море.

Между средата на 2007 година и март 2009 година акциите на компанията са се понижили с 90 на сто, но постепенно икономиката се възстановява и това крие добри възможности. Самият Рабин не смята, че акциите ще стигнат нивата от 250 франка, отбелязани преди кризата, но разчита на удвояване от сегашните 72 франка за акция през следващите 3-4 години.

5. Vodafone

Тази компания е една от предпочитаните от Алън Уилсън, президент на американската Talon Asset Management, като тя е негов фаворит дори във времена на тежка икономическа ситуация. Проблемите в Европа могат да спънат Vodafone, но тя има голям пазар в глобален мащаб и позициите в развиващите се страни ще компенсират негативните ефекти.

Уилсън разглежда безжичните технологии като нещо, с което хората са свикнали и от което няма да се откажат. Един от основните плюсове на Vodafone според него е делът на компанията във Verizon Communications, който възлиза на 45 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още