fallback

Волатилността на щатските борси може да бъде висока и през тази седмица

Новините около бюджетния дефицит на Гърция и паричната политика на Китай ще диктуват настроението на инвеститорите и през следващите дни

10:21 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в САЩ успяха да прекъснат губещата си серия от последните четири седмици в петък, но движенията на основните индекси бяха нестабилни. Тревогите на инвеститорите за фискалния дефицит на Гърция и затягането на паричната политика в Китай вероятно ще продължат да причиняват висока волатилност на щатските пазари и през настоящата четиридневна борсова седмица.

Всички финансови пазари в САЩ са затворени днес заради честването на национален празник. През следващите няколко дни важни ще бъдат данните за началното жилищно строителство и инфлацията в страната през януари. Сред големите компании най-следени ще бъдат финансовите резултати на Merck, Hewlett-Packard, Kraft Foods, Wal-Mart Stores и Dell, които ще излязат тази седмица.

Ралито на щатските борси от 2009 г. продължи до средата на януари, след което тонът на пазарите на ценни книжа стана негативен. След като достигна най-високата си стойност за тази година на 19 януари, S&P 500 се понижи с повече от 9%. Добрите финансови резултати на компаниите бяха засенчени от мерките на централната банка на Китай да изтегли излишната ликвидност от икономиката.

В края на миналата седмица банките в Китай бяха инструктирани от финансовите регулаторни органи да увеличат размера на своите резерви за втори път през последния месец, пише CNN. Този ход е важен за финансовите пазари, защото Китай бе двигател на световния икономическия растеж през миналата година, което прави паричната политика на страната от изключително значение.

Поскъпването на щатския долар през последните седмици също натежа върху котировките на фондовите борси в САЩ, защото оказва негативно влияние върху финансовите активи в краткосрочен план, тъй като ги оскъпява за чуждестранните инвеститори. В дългосрочен план обаче това е по-добрата алтернатива както за пазарите на ценни книжа в САЩ, така и за щатската и световната икономика.

Най-големият производител на хранителни продукти в света Kraft Foods се очаква да публикува във вторник финансовите си отчети за последното тримесечие на 2009 г., последван от фармацевтичната компания Merck. Hewlett-Packard ще публикува своите резултати в сряда, а в четвъртък идва редът на най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart и компютърният гигант Dell.

В понеделник щатските борси са затворени, а преди началото на сесията във вторник ще излезе индексът на бизнес активността в производствения сектор в района на Ню Йорк за февруари. Размерът на бюджетния дефицит на щатското правителство за януари ще стане ясен също във вторник.

В сряда ще излязат данните за началното жилищно строителство, разрешителните за строеж, щатската индустрия и степента на оползотворяване на производствения капацитет през януари. Тогава се очакват и индексите на цените на вноса и износа през същия месец. Малко преди началото на борсовата сесия ще се публикува и доклада от последното заседания на Федералния резерв през януари.

В четвъртък излизат данните за седмичните молби за помощи при безработица, за които се очаква да нараснат леко. Индексът на водещите индикатори също излиза тогава и се очаква да се повиши за десети пореден месец през януари, което е добър знак за възстановяването на щатската икономика. Промяната на цените на ниво производител през януари също ще стане ясна в четвъртък.

Седмицата ще приключи с данните за индекса на потребителските цени през януари, за който се очаква да се повиши с 0,3% на месечна и 1,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още