fallback

Волкър: Големите трябва да могат да фалират

Бившият шеф на Фед и настоящ съветник в Белия дом препоръчва „евтаназия“, а не спасяване на закъсалите финансови институции

10:24 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Големите финансови институции, които се впускат в спекулативни операции с цел извличане на печалба, не трябва да бъдат защитавани от фалит, заяви съветникът в Белия дом Пол Волкър, предава Ройтерс.

Ако голяма небанкова институция изпадне в затруднение и заплаши цялата финансова система, трябва да може някоя висша инстанция да се намеси като поеме контрола върху нея и я ликвидира или слее, но не и да я спасява, е казал Волкър.

„Това се нарича евтаназия, а не спасяване“, обяснява той.

Волкър настоява за отделяне на инвестиционните компании, предприемащи пазарни спекулации от търговските банки, които привличат депозити.

Според бившия председател на Федералния резерв (централната банка на САЩ), тя се е провалила в предотвратяването на кризата.

Като шеф на Фед Волкър е известен с рязкото повишаване на лихвите в началото на 80-те с цел овладяване на двуцифрената тогава инфлация.

„Мисля, че няма съмнение относно това, че централната банка и другите регулатори не успяха да уловят развитието на процесите в жилищния сектор“, завършва Волкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още