fallback

Седмицата започна без значителни движения на петролния пазар

Котировките отстъпват минимално в условията на ниска активност заради посрещането на нова година в Азия

08:42 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица стартира без резки движения на петролния пазар. Това в голяма степен се дължи на ниската активност при търговията в Азия, както и на липсата на новини от региона. Причина за това е посрещането на новата година по Лунния календар, което остави затворени повечето пазари.

Днес няма да има търговия на фондовите борси в Китай, Тайван, Хонконг, Малайзия, Сингапур, Южна Корея и някои други по-малки пазари. Броят на почивните дни в отделните страни е различен, като най-дълго ще се почива в Китай – цяла седмица.

На фона на това основно влияние върху настроенията на пазара имат новините от петък. Тогава централната банка на Китай разпореди на търговските банки в страната да поддържат по-високи нива на задължителните си резерви с цел ограничаване на кредитната експанзия.

Единствената ключова новина от тази сутрин е свързана с брутния вътрешен продукт на Япония за 2009 година. Ревизията на първоначалните оценки показва по-висок от първоначално обявения ръст, което позволи на страната да запази второто място по големина на икономиката си в света.

След първоначалната оценка на брутния вътрешен продукт стана ясно, че Китай е изместил Япония, но сега се оказа, че това все още не е постигнато.

Тази сутрин петролните контракти с доставка през април поевтиняват минимално до 74,07 долара за барел. В петък на борсата в Ню Йорк суровината изгуби 1,5 на сто до 74,13 долара за барел.

На борсата в Лондон тази сутрин търговията с петрола от сорта брент се води на нива, съвсем близки до тези от петък. Така барелът брент с доставка през април се котира по 72,90 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още