fallback

Китай не успя да измести Япония като втора икономика в света през 2009

Очаква се това да стане факт през тази или следващата година

08:29 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Япония е останала през миналата година втората икономика в света. Въпреки дълбоката рецесия, в която изпадна страната, тя е изпреварила с малко Китай, предаде АФП, като се позова на публикувани в понеделник правителствени данни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония за 2009 г. се равнява на 5,075 трлн. долара. Според публикувани през януари данни БВП на Китай за 2009 г. е 4,9 трлн. долара.

Въпреки че е запазила второто си място в света, японската икономика е регистрирала миналата година много голямо понижение. Реалният брутен вътрешен продукт (с отчитане на инфлацията) е намалял с 5%, а номиналният - с 6%. В същото време реалният БВП на Китай за 2009 г. е нараснал с цели 8,7%.

Японската икономика все пак е регистрирала растеж от 1,1 на сто през последното тримесечие на миналата година в сравнение с предходното - малко по-висок от прогнозите на икономистите, които очакваха растеж от точно 1%.

Икономиката на страната пое нагоре още през второто тримесечие на годината, но скромният растеж не бе достатъчен, за да компенсира катастрофалната първо тримесечие, когато бе понесен най-големият удар от световната финансова криза.

Повечето икономисти очакват китайската икономика да измести японската като втора най-голяма в света през 2010 или през 2011 г. Япония се изкачи до второто място в тази класация, след лидера САЩ, през 1968 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още