fallback

Френските и швейцарските банки най-засегнати от гръцката криза

Френските експозиции в страната са за 55 млрд. евро

14:36 | 13.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френските и швейцарските банки в най-голяма степен са изложени на риск от кризата с огромните задължения на Гърция. Това съобщава швейцарският вестник Le Temps, позовавайки се на доклад на Банката за международни разплащания.

Според информацията финансови институции от Франция имат експозиции за 55 млрд. евро в страната, а тези в Швейцария – за 50 млрд. евро. След тях са банките в Германия с 43 млрд. евро.

Гърция трябва да набере 54 млрд. евро, за да рефинансира задълженията си през тази година. Обшият размер на дълговете й е 300 млрд. евро, или 120% от брутния й вътрешен продукт.

През тази седмица и Европейският съюз, и Международният валутен фонд изразиха готовност за подкрепа на Гърция в случай на нужда. Конкретни мерки за подпомагане обаче не бяха съобщени, като така недоверието на финансовите пазари не беше успокоено, а дори подсилено.

Президентът на ЕС Ван Ромпой и германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, обясниха, че е било невъзможно да предложат нещо конкретно спрямо Гърция, тъй като страната не се е обръщала официално с молба за помощ.

Дълговата криза в Гърция, както и сходните проблеми в Португалия, Италия и Испания, понижиха стойността на единната европейска валута спрямо долара в петък до 8-месечен минимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още