fallback

Ел-Ериан: Проблемите на Европа се превръщат в проблеми нa всички

Шефът на PIMCO смята, че американските инвеститори изпитват все повече трудности заради случващото се

20:18 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дълговите проблеми на страните от еврозоната вече са проблем за американските инвеститори, смята шефът на най-големия фонд за търговия с облигации в света – PIMCO Мохамед Ел-Ериан.

Преди кредитната криза американските инвеститори не биха били притеснени от бюджетните и дългови проблеми на страни като Гърция и някои други страни от ЕС, обяви Ел-Ериан в интервю, цитирано от CNBC.

Прекалено развитата обвързаност на пазарите и взаимовръзките във финансовата система правят така, че „когато страда Гърция, страда и САЩ”, посочва специалистът.

„САЩ не са Гърция. САЩ обаче има връзки с Гърция. Трябва да осъзнавате, че в мига, в който дадена държава банкрутира, това има светкавичен разушителен ефект за пазарите”, смята Ел-Ериан.

Проблемите на някои страни по света вече са попаднали в новия сценарий за действие на PIMCO. Той е изграден на база очаквания за слаб растеж и бавно възстановяване.

Политиците ще се изправят пред две основни предизвикателства – да прехвърлят финансовото преструктуриране към обществото, където вече има протести заради засягането, както и изготвяне на план, който да не позволи морален риск и нови проблеми.

„Политиците трябва да преглътнат своята гордост и да дадат на външен човек да координира и управлява процеса” на преодоляване на кризата, завършва Ел-Ериан.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още